Your Page links

Ad

 
21/9/14

Όχι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας - Η απομόνωση είναι βασανιστήριο


Το νέο σχέδιο νόμου για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας εισάγει ειδική κατηγοριοποίηση των κρατουμένων σε τρεις τύπους (Α, Β, Γ). Στην ειδική κατηγορία τύπου Γ θα ανήκουν όλοι οι φυλακισμένοι που κατηγορούνται για ληστεία ή εκβίαση στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης (αρθρο 187 ΠΚ), οι πολιτικοί κρατούμενοι (άρθρο 187Α ΠΚ – τρομονόμος), όσοι χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι για την ασφάλεια της χώρας ή της δημόσιας τάξης καθώς και όσοι στασιάζουν στις φυλακές, προερχόμενοι από φυλακές τύπου Α και Β, κατόπιν της αποκλειστικής κρίσης ενός μόνου εισαγγελικού λειτουργού.
Επίσης, το σχέδιο νόμου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα, διότι αποτελεί νομοθέτημα με ειδική στόχευση, ενώ οι νόμοι πρέπει να είναι γενικοί και να αφορούν αόριστο αριθμό προσώπων. Έρχεται επίσης σε αντίθεση με το πνεύμα και το γράμμα του ισχύοντος Σωφρονιστικού Κώδικα, αφού εισάγει την έννοια της εκδίκησης επί της ποινικής διαδικασίας, διότι εκτός από την προσωπική ελευθερία καταργεί τα δικαιώματα και τις ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν για τους υπόλοιπους κρατούμενους, όπως: α) Περιορίζει στο ελάχιστο τα επισκεπτήρια και την επικοινωνία των κρατουμένων με τους συγγενείς τους και θεσμοθετεί την απομόνωση στα κελιά το μεγαλύτερο μέρος του εικισιτετραώρου β) καταργεί τις άδειες γ) καταργεί τη δυνατότητα εργασίας και την ευεργετική διάταξη της υφ’ όρον απόλυσης όταν ο φυλακισμένος εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, καταργώντας έτσι την ισότητα και αναλογικότητα στην έκτιση της ποινής δ) εξομοιώνει τους υποδίκους με τους καταδίκους καταργώντας το τεκμήριο της αθωότητας.
Επιπλέον, ποινικοί κρατούμενοι – με αδικήματα οιασδήποτε βαρύτητας- που παρέχουν πληροφορίες, αληθείς ή ψευδείς, σχετικές με την εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης, ανταμείβονται με αποφυλάκιση. Ανατίθεται η εξωτερική φρούρηση των φυλακών σε αστυνομικές δυνάμεις που θα έχουν τη δυνατότητα επέμβασης με χρήση όπλων μέσα στις φυλακές και μάλιστα με απόρρητο τρόπο δράσης.
Ο νόμος αυτός, νομοθετούμενος υπό το κράτος ειδικών συγκυριών, και με στόχο τους κρατουμένους που το κράτος θεωρεί πολιτικούς του αντιπάλους, καθιστά την κράτηση μία σύγχρονη εξορία μέσα στις φυλακές, παραγνωρίζοντας ότι η πολύ πρόσφατη πολιτική ιστορία αυτού του τόπου, που έχει αποτυπωθεί και στα συνταγματικά κείμενα, δεν επιτρέπει τέτοιες ακραίες εκφάνσεις κρατικής καταστολής. Αποβλέπει στη φυσική και ψυχική εξόντωση πολιτικών και ποινικών κρατουμένων και στην απώλεια του νοήματος της ζωής. Επαναφέρει τη θανατική ποινή από την πίσω πόρτα. Με την επίσημη, δια νόμου εισαγωγή της εκδικητικότητας στο σωφρονιστικό κώδικα, κρατούμενοι, σωφρονιστικοί και αστυνομικοί θα εμπλακούν σε έναν ιστό αλλεπάλληλων επιθετικών πράξεων, αναδεικνύοντας τις φυλακές σε εργαστήριο αναπαραγωγής εγκλήματος και διαφθοράς.
Καλούμε, φορείς, κόμματα, θεσμούς, συλλογικότητες αλλά και κάθε άνθρωπο χωριστά να ταχθούν υπέρ της άμεσης απόσυρσης του νομοσχεδίου.

Δράση Ενάντια στο Ελληνικό Γκουαντάναμο

Discussion

 • Σταμάτης Βήτα Παιδια θα σας φανει χαζο αλλα πως υπογραφω? ;ρ
 • [DELETED]
 • Juan Atenas Γεια σου Σταμάτη!


  Δεν είναι χαζό. Όλοι στην αρχή, την ίδια απορία είχαμε.

  1. Πρώτα, σιγουρέψου ότι επιτρέπεις τα cookies και δεν τα μπλοκάρει ο φυλλομετρητής (browser) που χρησιμοποιείς.

  2. Βάλε το όνομά σου στο πρώτο πεδίο και το email σου στο δεύτερο (όπως μετράμε από πάνω). Αναφέρομαι στα πεδία που βρίσκονται στην πάνω δεξιά γωνία της αίτησης (εκεί που λέει “Sign this petition”).

  3. Αν έχεις σχόλια, μπορείς να τα γράψεις στο τρίτο κατά σειρά πεδίο (κάτω από αυτό στο οποίο βάζεις το email σου).

  4. Αν θέλεις να φαίνεται το όνομά σου, άφησε κλικαρισμένο το πρώτο τετραγωνάκι κάτω από τα πεδία που συμπλήρωσες. Αν δεν θέλεις να φαίνεται, ξεκλικάρισέ το (με αριστερό κλικ στο ποντίκι σου)

  5. Με αριστερό κλικ, ξεκλικάρεις και το δεύτερο (από κάτω) τετραγωνάκι αν δεν θέλεις να παραλαμβάνεις ειδοποιήσεις γι’ αυτή ή/και άλλες συναφείς αιτήσεις/ψηφίσματα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που γνωστοποίησες (στο δεύτερο πεδίο, μετρώντας από πάνω στην πάνω δεξιά πλευρά της παρούσας αίτησης) για να υπογράψεις την παρούσα αίτηση. (Ξαναδές την παράγραφο 3)

  6. Αν έχεις ακόμα απορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο υπογράφουμε, γραψ’ τις. Αν δεν μπορώ να τις απαντήσω, πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποιος άλλος να μπορέσει να τις απαντήσει με επάρκεια.

  Καλή επιτυχία!

join the discussion 
http://www.ipetitions.com/petition/oxistisfylakesypsistisasfaleias 
0 σχόλια

Leave a Reply

Αλλαγή τηλεφώνου

Για λόγους ανωτέρας βίας έχουν αλλάξει τα τηλέφωνα στο οποία θα πρέπει να απευθύνεστε όσοι θέλετε να κλείσετε ραντεβού με τους γιατρούς που καλύπτουν μέσω της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας τους ανασφάλιστους, άνεργους και άπορους κατοίκους του Θερμαϊκού.

Τα νέα τηλέφωνα είναι: 6931720483 και 6936904853

Ζητούμε συγνώμη από τους φίλους μας αλλά θεωρείστε ότι ήταν αναπόφευκτη αυτή η δυσλειτουργία.

Υπογράψτε ΕΔΩ!

 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.