Your Page links

Ad

 
21/1/12

Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο!


Αίτημα Πεπόνη για διερεύνηση Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου 
Του Παναγιώτη Στάθη

Τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της προηγούμενης κυβέρνησης για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ζητεί με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπονης.
 

Μια ημέρα μετά την για την δεύτερη φορά αρχειοθέτηση των καταγγελιών τους περί «οχλήσεων» που δέχτηκαν στο έργο τους και ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης δρομολογεί ήδη την αντικατάσταση τους οι 2 οικονομικοί εισαγγελείς ρίχνουν «βόμβα» μεγατόνων, ζητώντας να παραπεμφθεί στη Βουλή η δικογραφία που περιλαμβάνει καταγγελίες για τεχνητή αύξηση του ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ ώστε να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο έγγραφο που έστειλαν στον εισαγγελέα του Α.Π. αναφέρουν επί λέξει «από το σύνολο του συλλέγοντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες, έγγραφα) και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις πρόεκυψαν στοιχεία σχέση έχοντα με αξιόποινες πράξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και με πρόσωπα κατεχόντων συγκεκριμένες θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδος».

Οι εισαγγελείς παραθέτουν 18 ονόματα προσώπων που κατέθεσαν στην έρευνα και υπογραμμίζουν πως «σε πλείστες των μαρτυρικών καταθέσεων ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσίου ελλείμματος του 2009 αφενός και αφετέρου ευθυνών του τότε πρωθυπουργού,, μελών της τότε κυβερνήσεως και τότε αρμοδίων υπουργών Οικονομικών».

Η κίνηση αυτή προκάλεσε προβληματισμό και αιφνιδιασμό στον Άρειο Πάγο, καθώς όπως προκύπτει από το ίδιο έγγραφο, ενώ έχει κληθεί δεν έχει ακόμη δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ καθηγητής Ανδρέας Γεωργίου.

Παρόλα αυτά οι εισαγγελείς έσπευσαν εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε η υπόθεση των καταγγελιών τους να στείλουν τη δικογραφία στον Άρειο Πάγο με αίτημα να καταλήξει στη Βουλή.

18 μάρτυρες

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε 19 Σεπτεμβρίου του 2011 μετά από καταγγελίες της καθηγήτριας οικονομετρίας του πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά.

Η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά για να φτάσει από τι 12% του ΑΕΠ στο 15,4% προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ως μάρτυρες εξετάστηκε η ίδια, οικονομολόγοι, άλλα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγητές πανεπιστημίου, ένας ευρωβουλευτής και δημοσιογράφοι.

Η δικογραφία χρεώθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον αντιεισαγγελέα του δικαστηρίου και εποπτεύοντα των 2 εισαγγελέων Νίκο Παντελή, ο οποίος έχει από το νόμο την δυνατότητα, αφού μελετήσει τη δικογραφία είτε να τη διαβιβάσει στη Βουλή είτε να την επιστρέψει πίσω ώστε να γίνουν επιπλέον εισαγγελικές ενέργειες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί εξηγήσεις από τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ενδεχομένως να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή.

Μπεγλίτης: Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας

"Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το πολιτικό σύστημα και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης αναφερόμενος στην απόφαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη να ζητήσει τη διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή.

"Αφού για δεύτερη φορά οι ‘καταγγελίες’ των δύο οικονομικών Εισαγγελέων αρχειοθετήθηκαν από την προϊσταμένη αρχή τους και αποδείχθηκε ‘άνθρακας ο θησαυρός’, ο κ. Πεπόνης επανέρχεται για να ζητήσει με έγγραφό του την αποστολή στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γ.Α. Παπανδρέου και του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

"Εάν  δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προχωρήσει, άμεσα, σε όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες, ενέργειές της.

Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το πολιτικό σύστημα και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος".

ΕΛΣΤΑΤ: Τα στατιστικά στοιχεία δεν "κατασκευάζονται"

Τα στατιστικά στοιχεία δεν "κατασκευάζονται" για να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε πολιτικό συµφέρον υπογραμμίζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή σχολιάζοντας τις αναφορές για τη διαβίβαση του φακέλου για την «υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ» στη Βουλή για την διερεύνηση ενδεχόµενων ευθυνών από πολιτικά πρόσωπα.

"Η καταγραφή του ελλείµµατος της χώρας αποτελεί αποκλειστική αρµοδιότητα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η εν λόγω Αρχή είναι κατά τον ιδρυτικό της νόµο ανεξάρτητη, και κατά συνέπεια ούτε λαµβάνει, ούτε εκτελεί κυβερνητικές εντολές", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ.

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι "τα στατιστικά στοιχεία καταρτίζονται επί τη βάσει των κανόνων ορθής πρακτικής και των Κανονισµών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ως εκ τούτου σηµαντικό να γίνει αντιληπτό ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν "κατασκευάζονται" για να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε πολιτικό συµφέρον.

Η ΕΛΣΤΑΤ ως ανεξάρτητη αρχή τηρεί απαρασάλευτα την εκ του νόµου υποχρέωσή της να παράγει αξιόπιστα και αδιάβλητα στατιστικά στοιχεία. Η άνευ επιφυλάξεων έγκριση των εν λόγω στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αποδεικνύει το αδιάβλητό τους.

Είναι εποµένως λυπηρό να αµφισβητείται η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να κλονίζεται η εµπιστοσύνη των πολιτών στην αξιοπιστία των στοιχείων που αυτή παράγει", καταλήγει η ανακοίνωση.

Παπακωνσταντίνου: Προσπάθεια ποινικοποίησης της αλήθειας

Για προσπάθεια ποινικοποίησης της αλήθειας για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η Ελλάδα το 2009 κάνει λόγο ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αφορμή την ενέργεια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη να ζητήσει να παραπεμφθεί στη Βουλή δικογραφία που περιλαμβάνει καταγγελίες για τεχνητή αύξηση του ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Παπακωνσταντίνου:

«Η σημερινή ενέργεια των οικονομικών εισαγγελέων δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά. Στην πράξη, αμφισβητούν τα επικυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας. Και αυτό γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την χώρα. Θυμίζω ότι ήμουν ο Υπουργός Οικονομικών που έλαβε την πρωτοβουλία για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ώστε να πάψουν να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις που εξέθεσαν σε προηγούμενες περιόδους την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αυτήν την ανεξαρτησία σεβάστηκα μέχρι κεραίας. Δυστυχώς σήμερα επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η αλήθεια για την πραγματικά δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα το 2009.»Πηγή:www.capital.gr
1 σχόλια

One Response so far.

  1. Κλειστε τα συνορα!!!!!

Leave a Reply

Αλλαγή τηλεφώνου

Για λόγους ανωτέρας βίας έχουν αλλάξει τα τηλέφωνα στο οποία θα πρέπει να απευθύνεστε όσοι θέλετε να κλείσετε ραντεβού με τους γιατρούς που καλύπτουν μέσω της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας τους ανασφάλιστους, άνεργους και άπορους κατοίκους του Θερμαϊκού.

Τα νέα τηλέφωνα είναι: 6931720483 και 6936904853

Ζητούμε συγνώμη από τους φίλους μας αλλά θεωρείστε ότι ήταν αναπόφευκτη αυτή η δυσλειτουργία.

Υπογράψτε ΕΔΩ!

 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.