Your Page links

Ad

 
9/5/12

Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ

ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ ΣΦΕΤΣΑ

Με τη φράση «δεν θα επαναφέρουμε από το παράθυρο αυτό που έδιωξε από την πόρτα ο λαό με την ετυμηγορία του» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε το αναμενόμενο, ότι δεν υπάρχει δηλαδή κανένα περιθώριο συνεργασίας ή ανοχής στα κόμματα του Μνημονίου. Έπειτα λοιπόν από την οριστική αδυναμία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά να συγκροτήσει κυβέρνηση, σήμερα στις 2.00μ.μ. ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πάρει ο ίδιος διερευνητική εντολή ως αρχηγός του δεύτερου κατά σειρά κόμματος. Σταθερός στην άποψη που είχε εκφράσει πριν τις εκλογές, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραδώσει «το όπλο που έδωσε ο λαός» όπως έχει χαρακτηρίσει τη διερευνητική εντολή. Στόχος του είναι να εκμεταλλευτεί κάθε περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς και να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση με όσα μέσα έχει στη διάθεσή του, αξιοποιώντας πιθανότατα και το περιθώριο των τριών ημερών.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα συνεννόησης, πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς, ώστε να έχουμε το επόμενο διάστημα εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση, όπως άλλωστε επιθυμεί και η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος», ανέφερε συγκεκριμένα ο Αλ. Τσίπρας στη χθεσινή δήλωσή του από τα γραφεία της Κουμουνδούρου, επιμένοντας έτσι στην ενωτική πρόταση που κατέθεσε προεκλογικά και την οποία όπως σημειώνει, επιβράβευσε ο λαός στην κάλπη.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει στις συναντήσεις «πατώντας» πάνω σε τρεις άξονες: Πρώτο σημείο – απαράβατος όρος για κάθε συζήτηση είναι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και η ακύρωση του Μνημονίου. Η ιδρυτική πράξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, όπως συνηθίζει να λέει στις προεκλογικές του ομιλίες. Κατ' επέκταση η πολιτική του απεύθυνση θα είναι κατά προτεραιότητα προς τις δυνάμεις της Αριστεράς, ενώ, ως τρίτο σημείο αναφέρεται η συμφωνία σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανοικοδόμηση της κοινωνίας.

Απεύθυνση σε Οικολόγους Πράσινους, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κοινωνικούς φορείς

Ακολουθώντας πάντως το τυπικόν, ο Αλ. Τσίπρας θα απευθυνθεί σε όλα τα κόμματα – πλην βεβαίως Χρυσής Αυγής. Όπως προαναφέραμε όμως, δεν αναμένεται να προχωρήσει σε επί της ουσίας συζήτηση με τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί με τις υπογραφές τους στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. «Η σωτηρία του τόπου περνά από την απόρριψη των βάρβαρων μέτρων» επανέλαβε και χθες ο Αλ. Τσίπρας και με βάση αυτό το σκεπτικό δεν καθίσταται δυνατή ουσιαστική συζήτηση με τα κόμματα του Μνημονίου.

Εξάλλου στην ίδια δήλωση εξήγησε την πλήρη αδυναμία οποιασδήποτε συνεννόησης με τον Αντώνη Σαμαρά, οι προγραμματικές θέσεις του οποίου, όπως είπε, βρίσκονται στον αντίποδα του εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης της Αριστεράς. «Έχει υπογράψει το δεύτερο μνημόνιο και τα επώδυνα μέτρα που αυτό προβλέπει» σημείωσε και χαρακτήρισε τις υπογραφές των δύο «τραγωδία για το λαό και τον τόπο».

Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην πρόταση Ευ. Βενιζέλου, για την οποία κεντρικά στελέχη είπαν ότι είχε ξεκάθαρο επικοινωνιακό χαρακτήρα, στερούμενη έτσι της όποιας σοβαρότητας. Αποτέλεσε, υποστήριζαν, αναμάσημα της προεκλογικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ, χωρίς το παραμικρό στοιχείο επανατοποθέτησης ή αλλαγής θέσης. Μιας θέσης ωστόσο που απέρριψε κατηγορηματικά ο λαός στις εκλογές.

Απέναντι σε ΚΚΕ και Δημοκρατική Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί στάση αναμονής έως ότου δει την τελική τους τοποθέτηση. Άλλωστε πρόκειται για δυο κοινοβουλευτικά κόμματα προς τα οποία θα απευθυνθεί κατά προτεραιότητα, επιδιώκοντας συνάντηση πιθανώς σήμερα το απόγευμα, μόλις λάβει την εντολή.

Σημειώνουμε δε ότι, όπως συμφώνησε χθες στην απογευματινή της συνεδρίαση η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ κι είχαν συζητήσει ήδη από νωρίς σε σύσκεψη τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ , ο Αλ. Τσίπρας θα απευθυνθεί στους Οικολόγους Πράσινους, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και κοινωνικούς - επιστημονικούς φορείς. Η λογική είναι ότι η συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς δεν εξαντλείται στο άθροισμα των αριθμών, στο άθροισμα δηλαδή των εδρών, αλλά απαιτεί τη στήριξη ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων.

Αναγκαιότητα η απλή αναλογική

Στις χθεσινές συσκέψεις στην Κουμουνδούρου δεν υπήρχε μόνον το αίσθημα της ικανοποίησης από το εκλογικό αποτέλεσμα. Κυρίαρχο ζήτημα ήταν η διαχείριση της επόμενης μέρας, που εκτός από τη διερευνητική εντολή, περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για την καθιέρωση απλής αναλογικής.

Τη στιγμή που το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό χαμηλότερο του 20% γίνεται ξεκάθαρος ο καλπονοθευτικός χαρακτήρας του νόμου και του μπόνους των 50 εδρών. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις, η εικόνα της κατανομής των εδρών στο Λεκανοπέδιο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με μεγάλη διαφορά, αλλά η Νέα Δημοκρατία παίρνει πολλαπλάσιες έδρες, «τα λέει όλα» και μπορεί να δημιουργήσει ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις για άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Στο μικροσκόπιο βρέθηκαν απόψεις έγκριτων συνταγματολόγων, που υποστηρίζουν ότι δεν δικαιούται η Νέα Δημοκρατία το μπόνους κι έτσι αναμένεται αυτές τις ημέρες να γίνουν επαφές ώστε να γίνει πιο καθαρό το τοπίο.

Στο εσωτερικό, τέλος, της ενωτικής Αριστεράς προβληματισμός υπήρξε και για τα μέσα με τα οποία οι αντίπαλες, συστημικές δυνάμεις θα αντιδράσουν απέναντι στο νέο τοπίο που διαμόρφωσαν οι εκλογές. Έτσι, ο Αλ. Τσίπρας στις δηλώσεις του απηύθυνε «σαφή προειδοποίηση» προς όλες τις κατευθύνσεις μέσα και έξω από τη χώρα, «να σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία και να μην προχωρήσουν σε νέα βάρβαρα μέτρα, μέχρις ότου τουλάχιστον σχηματιστεί κυβέρνηση που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή». Και πρόσθεσε: «Να μην διανοηθούν να δημιουργήσουν κλίμα τεχνητών εκβιασμών. Το δοκίμασαν προεκλογικά και έπεσε στο κενό, το ίδιο θα συμβεί και τώρα».

Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ανάληψη της διερευνητικής εντολής 

Η λαϊκή ετυμηγορία της 6ης Μαΐου δε χωράει πολλές αναγνώσεις. Οι πολίτες καταψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό τη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων.

Τρία εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες πολίτες εγκατέλειψαν τα δύο κόμματα του μνημονίου, δίνοντας τέλος στα σχέδια 79 νέων μέτρων από τον Ιούνιο, στα σχέδια για 150.000 απολύσεις στο δημόσιο και στα πρόσθετα μέτρα 11 δις από τον επόμενο κιόλας μήνα.

Παρ' όλα αυτά κάποιοι επιμένουν να προσπαθούν να ερμηνεύσουν όπως τους βολεύει το αποτέλεσμα. Μιλούν για συναισθηματική ψήφο, για ψήφο οργής. Κάνουν λάθος. Πρόκειται για μία ώριμη, συνειδητή πολιτική επιλογή.

Ο ελληνικός λαός αποφάσισε, ούτε 151 βουλευτές, ούτε 51% στα κόμματα που στηρίζουν τα μνημόνια.

Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους δικούς μας βασικούς εκλογικούς στόχους που επιτεύχθηκε.

Τα κόμματα του μνημονίου δεν έχουν πια πλειοψηφία στη Βουλή για να ψηφίζουν μέτρα λαίλαπας για τον ελληνικό λαό.

Και αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αυτό είναι μια πολύ σημαντική νίκη για την κοινωνία μας.

Από την άλλη, όμως, μόλις μερικές χιλιάδες ψήφοι αλλά και ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος, μας στερούν τη δυνατότητα να έχουμε οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις τη δεδηλωμένη.

Παρ' όλα αυτά η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά με σαφήνεια άκυρο το μνημόνιο, καθιστά με σαφήνεια άκυρες τις εγγυητικές επιστολές των κυρίων Βενιζέλου και Σαμαρά στην Ευρώπη, στο ΔΝΤ και καθιστά πλέον ως πρώτη εναλλακτική επιλογή μια αριστερή κυβέρνηση που θα θέσει οριστικό τέλος στα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις της υποτέλειας.

Τις τελευταίες μέρες, όμως, παρακολουθούμε μία απόλυτη ευθυγράμμιση των κομμάτων του μνημονίου και μερίδας μέσων μαζικής ενημέρωσης με τη γραμμή που χάραξε χθες ο ΣΕΒ, για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη, φυσικά, και των κομμάτων του μνημονίου.

Τους ξεκαθαρίζουμε ότι όσα επικοινωνιακά κόλπα και αν σκαρφιστούν δεν υπάρχει περίπτωση να επαναφέρουμε εμείς από το παράθυρο αυτό που έδιωξε την Κυριακή ο λαός μας από την πόρτα.

Ας σταματήσουν λοιπόν –πάλι στο όνομα της εθνικής σωτηρίας– ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να ζητούν κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.

Αυτό δε θα είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αλλά κυβέρνηση σωτηρίας του μνημονίου. Δε μας αφορά κάτι τέτοιο.

Αν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τις καταστροφικές τους επιλογές που διέλυσαν την κοινωνία, τους καλώ μέχρι αύριο που θα τους συναντήσω να έχουν ήδη στείλει επιστολή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, που θα αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις που έλαβαν σε παλαιότερη επιστολή τους, ότι θα εφαρμόσουν πιστά τις επιταγές των αγορών και του ΔΝΤ και θα εφαρμόσουν πιστά το βάρβαρο πρόγραμμα του δεύτερου μνημονίου.

Αν δε το πράξουν τους καλώ, έστω και τώρα, να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, γιατί δεν πείθουν πια ούτε τους εναπομείναντες ψηφοφόρους τους.

Εμείς λαμβάνοντας σήμερα την εντολή διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης θα πράξουμε ό,τι ακριβώς υποσχεθήκαμε και προεκλογικά. Θα επανακαταθέσουμε την πρότασή μας για κυβέρνηση της Αριστεράς.

Το πρόγραμμά μας και οι θέσεις μας είναι σε όλους γνωστά σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, όπως είναι η ανακατανομή των φορολογικών βαρών, η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ο οικολογικός επανασχεδιασμός της ανάπτυξης.

Όλες αυτές οι θέσεις και προτάσεις μας είναι στο τραπέζι του διαλόγου, ως βάση μιας συζήτησης που θέλουμε να ανοίξει με όλες τις αριστερές, προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις του τόπου αλλά και μια συζήτηση που θα επιδιώξουμε να ανοίξει και μέσα στο λαό.

Επίσης στο τραπέζι του διαλόγου θεωρούμε ότι υπάρχουν προτάσεις και άλλων αριστερών κομμάτων, όπως π.χ. οι προτάσεις του ΚΚΕ για την προστασία των ανέργων, για τη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών, καθώς και προτάσεις άλλων δυνάμεων που είναι σε σύγκλιση με τις δικές μας θέσεις.

Για τις ανάγκες αυτής της διαδικασίας διαλόγου που θα ξεκινήσουμε σήμερα, θα ήθελα να ξεχωρίσω και να επιμείνω στους παρακάτω ελάχιστους άξονες για τη συζήτηση:

1. Στην ανάγκη άμεσης ακύρωσης εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα των επαίσχυντων εκείνων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεις.

2. Την ακύρωση των νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και ειδικότερα του νόμου που ορίζει ότι άμεσα στις 15 Μάη καταργείται η μετενέργεια και παύουν οι συλλογικές συμβάσεις.

3. Στην προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για το βάθεμα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με πρώτες την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

4. Το δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα, που σήμερα παρ' ότι έχει πάρει κοντά στα 200 δις σε ρευστό και εγγυήσεις σε δημόσιο χρήμα, παραμένει στα χέρια των διοικητών που το χρεοκόπησαν. Ζητάμε να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock. Να μετατραπούν οι τράπεζες σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Και τέλος πέμπτος άξονας διαλόγου,

5. Η δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για να διερευνήσει το επαχθές του δημόσιου χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης ευρωπαϊκής λύσης.

Η κρίση δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα, είναι κρίση ευρωπαϊκή και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο πρέπει να αναζητηθεί λύση.

Με αυτούς τους άξονες προσερχόμαστε σε μια συζήτηση ουσιαστική και ειλικρινή τόσο με τις προοδευτικές, αριστερές, οικολογικές δυνάμεις όσο και με τον ελληνικό λαό και αυτοί οι άξονες που αποτελούν τη δική μας κατάθεση στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την εξεύρεση κυβερνητικής λύσης.

Και θέλω να τονίσω ότι εμάς δε μας αφήνει αδιάφορους εάν θα κυβερνηθεί η χώρα, όμως, εμάς πρωτίστως μας απασχολεί το σε ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα, αν θα σεβαστούμε τη λαϊκή ετυμηγορία και αν η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική θα βρίσκεται σε αρμονία με τη λαϊκή βούληση και όχι σε πλήρη δυσαρμονία όπως βρίσκονταν τα δύο τελευταία χρόνια.

Σας ευχαριστώ.

Τρίτη 08 Μαϊου 16:30
0 σχόλια

Leave a Reply

Αλλαγή τηλεφώνου

Για λόγους ανωτέρας βίας έχουν αλλάξει τα τηλέφωνα στο οποία θα πρέπει να απευθύνεστε όσοι θέλετε να κλείσετε ραντεβού με τους γιατρούς που καλύπτουν μέσω της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας τους ανασφάλιστους, άνεργους και άπορους κατοίκους του Θερμαϊκού.

Τα νέα τηλέφωνα είναι: 6931720483 και 6936904853

Ζητούμε συγνώμη από τους φίλους μας αλλά θεωρείστε ότι ήταν αναπόφευκτη αυτή η δυσλειτουργία.

Υπογράψτε ΕΔΩ!

 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.