Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Δεν χρειάστηκαν ούτε έξι... ώρες (!) για να διαπιστώσει ο μεγάλος χαμένος των προχθεσινών εκλογών, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς που τις προκάλεσε, την παντελή αδυναμία σχηματισμού φιλομνημονιακής κυβέρνησης και να υποχρεωθεί εκών - άκων να καταθέσει τη διερευνητική εντολή που του είχε δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τόσο ο Αντ. Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος κινούνται πολιτικά μέχρι τώρα αγνοώντας προκλητικά το εκκωφαντικό μήνυμα των εκλογών: το ότι ο λαός συνέτριψε τα κόμματά τους κραυγάζοντας στεντορεία τη φωνή «Οχι στο Μνημόνιο!».Είναι πράξη πολιτικής αλαζονείας και θράσους η απόπειρα σχηματισμού φιλομνημονιακής κυβέρνησης όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ως μοναδικές μνημονιακές δυνάμεις με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, δεν συγκέντρωσαν ούτε καν το ένα... τρίτο (!) των ψήφων, αφού πήραν μόλις το 32% από κοινού έναντι του συνήθους 80% και πλέον που συγκέντρωναν επί περισσότερα από 30 χρόνια. Μια τέτοια κυβέρνηση θα συνιστούσε απόπειρα ωμής και κατ' ουσίαν πραξικοπηματικής παραχάραξης της λαϊκής ετυμηγορίας. Ευτύχημα αποτελεί το ότι δεν καρποφόρησε.
Πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης υφίσταται ένα άλλο θέμα. Αναγνωρίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι ο λαός ψήφισε κατά του Μνημονίου; Και αν ναι, προτίθενται να προσαρμόσουν την πολιτική τους σε αυτή τη λαϊκή απαίτηση; Τέλος, αν δεν σκοπεύουν να αλλάξουν τη φιλομνημονιακή γραμμή τους, έχουν σκοπό να σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία, να παραμερίσουν και να αφήσουν να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας οι αντιμνημονιακές δυνάμεις, αν αυτές κατορθώσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση;
Οι εκλογές απέκλεισαν τη δυνατότητα σχηματισμού φιλομνημονιακής κυβέρνησης. Αυτό είναι το δευτερεύον. Το πρωτεύον είναι ότι ο ελληνικός λαός έστειλε ηχηρότατο μήνυμα τόσο προς τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και το ελληνικό κατεστημένο όσο και προς την ΕΕ και την ηγεμονική της δύναμη, τη Γερμανία, ότι δεν αντέχει άλλη λιτότητα.
Αρνείται πλέον ο ελληνικός λαός, αδυνατεί να ζήσει, υπό το καθεστώς του ολέθριου Μνημονίου.
Οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι οφείλουν να αντιληφθούν και να κατανοήσουν ότι η πολιτική οικονομικού στραγγαλισμού των Ελλήνων έφτασε στα όριά της. Πρέπει να πάρουν μέτρα άμεσης χρηματοδοτικής ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας αντί να ετοιμάζουν νέα μέτρα μείωσης των μισθών και των συντάξεων.
Ο οικονομικός ιστός της Ελλάδας βρίσκεται υπό πλήρη κατάρρευση. Χωρίς άμεση οικονομική ενίσχυση εκ μέρους της ΕΕ και του κράτους, χωρίς παροχή δανείων προς τις επιχειρήσεις από τις τράπεζες, στους αμέσως επόμενους λίγους μήνες θα κλείσουν δεκάδες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις. Αν οι Ευρωπαίοι δεν δώσουν χρήματα και ακολουθήσουν πολιτική οικονομικού εκβιασμού της όποιας ελληνικής υπηρεσιακής ή μεταβατικής κυβέρνησης, οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας θα προσλάβουν βίαιη τροπή, με επιπτώσεις για όλη την Ευρώπη.
Το μήνυμα των προχθεσινών εκλογών είναι σαφέστατο: η ΕΕ δεν μπορεί πια να ελπίζει στην ύπαρξη στην Ελλάδα υποτελών κυβερνήσεων σαν αυτή του Γιώργου Παπανδρέου. Οφείλει λοιπόν το Βερολίνο να αλλάξει πολιτική, αν θέλει να μην αντιμετωπίσει στην επόμενη φάση εξεγερτικές καταστάσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ταχύτατα θα εξαπλωθούν και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Μπορεί από τεχνική σκοπιά οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι να έχουν όντως θωρακίσει τα τραπεζικά τους συστήματα από κινδύνους προερχόμενους από ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας. Αδυνατούν να αντιληφθούν όμως τις εκρηκτικές επιπτώσεις που θα είχαν σε άλλους ευρωπαϊκούς λαούς απευκταίες σκηνές εμπρηστικής κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα.
Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να το μάθουν ποτέ. Αν όμως οι Γερμανοί δεν προσαρμόσουν την πολιτική τους, σε λίγο η Ευρωζώνη θα φλέγεται απ' άκρη σε άκρη...
ΣΠΙΓΚΕΛ: «Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ»
ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ίσως ο τίτλος του άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση του σοβαρού γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» αλλά χαρακτηριστικός του κλίματος που αρχίζει να επικρατεί στους πιο οξυδερκείς κύκλους της ηγεμονικής δύναμης της ΕΕ: «Εκλογές στη Γαλλία και την Ελλάδα - Η μέρα που αλλάζει τα πάντα». Στο ίδιο πνεύμα και οι υπότιτλοι: «Η 6η Μαΐου μετατοπίζει το κέντρο βάρους στην Ευρωζώνη - η Γαλλία και η Ελλάδα στρέφονται προς τα αριστερά, η πορεία λιτότητας τίθεται εν αμφιβόλω. Τώρα θα μπορούσε η κρίση να επιστρέψει με πλήρη ορμή ή αντιθέτως να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά για πρώτη φορά». «Ολόκληρη η νότια Ευρώπη προσβλέπει στη Γαλλία. Αν οι Γάλλοι δεν παίρνουν πλέον στα σοβαρά το Δημοσιονομικό σύμφωνο, δεν θα το κάνουν ούτε οι Ελληνες ή οι Ισπανοί» γράφει το περιοδικό.
*Δημοσιεύθηκε στο «Έθνος» την Τρίτη 8 Μαΐου 2012.