Your Page links

Ad

 
10/6/12

Στον αυτόματο "ιδιώτη" πιλότο η αποκομιδή των σκουπιδιών στον δήμο Θερμαϊκού

Το ότι το μακρόπνοο σχέδιο για την βελτίωση της καθαριότητας του Δήμου Θερμαϊκού εξαντλείται σε ορίζοντα 3μήνου έγινε πλέον αντιληπτό σε όλους του δημότες. Κι αυτό "επετεύχθη" με την απ' ευθείας ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων (μόνο για την ενότητα του πρώην δήμου Θερμαϊκού) σε ιδιωτική εταιρεία, "ρίχνοντας" κατ' αυτόν τον τρόπο "πετσέτα" στη μάχη για την καθαριότητα. Και δείχνοντας το δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση της "μεγαλύτερης μπίζνας", αυτής των σκουπιδιών.
Όπως είχε δοθεί η ανακύκλωση σε ιδιώτες πριν από χρόνια, έτσι και τώρα στρώνεται το αυλάκι για να παραχωρηθεί στους ιδιώτες επιχειρηματίες όλος ο κύκλος εργασίας του απορρίμματος - μια δουλειάς που κρίθηκε ανίκανη να επιτελέσει η δημοτική αρχή, όπως αποδεικνύεται περίτρανα.
Η ανεπάρκεια όμως των αρχόντων της αυτοδιοίκησης αποκαλύπτεται κι από κάποια γεγονότα που ήρθαν σε γνώση μας: 

  • Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία  Πολιτών Θερμαϊκού, πρότεινε να οργανώσει με την βοήθεια της δημοτικής αρχής (η οποία διαθέτει και ανάλογο μηχάνημα που παραμένει αδρανές) μονάδα παραγωγής πέλλετ (καύσιμης ύλης δημιουργημένης από υποπροϊόντα ξύλου, χαρτιού κλπ). Η πρόταση αποσκοπούσε στην ανέξοδη αποκομιδή των κλαδεμένων δέντρων και χόρτων που κατά τόνους βρίσκονται πεταμένα στις άκρες των οδικών αρτηριών και των παράδρομων του Δήμου. Το όφελος για το Δήμο είναι προφανές (λιγότερα έξοδα για μεταφορά τους στις χωματερές, λιγότερα εργατικά, καθαρότερη πόλη, ελαχιστοποιημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών κλπ). Το όφελος από τη λειτουργία της μονάδας έγκειται σε κάποιες θέσεις εργασίας αλλά και στη δημιουργία ποσότητας φθηνής καύσιμης ύλης που θα μπορεί να διατεθεί σε οικονομικά  ασθενέστερες  ομάδες δημοτών. Περιττό να πούμε ότι μάλλον τη πρόταση την έφαγε το μαύρο σκοτάδι ή στην καλύτερη περίπτωση αναζητείται "ΙΔΙΩΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ" για την υλοποίησή της.
  • Στην οδό Σόλωνος, στην Περαία, οι κάτοικοι είδαν κι απόειδαν από την αδιαφορία της υπηρεσίας καθαριότητας να περιμαζέψει τα άχρηστα κλαδιά και χόρτα που είχαν σχηματίσει βουνά έξω από τα σπίτια τους και ειδοποίησαν τους αρμοδίους. Η υπηρεσία ζήτησε ένα χρηματικό ποσό (περίπου 70 ευρώ) προκειμένου να στείλει αυτοκίνητα για την αποκομιδή (το που θα τα πήγαιναν είναι μια άλλη ερώτηση που σχετίζεται με την προηγούμενη πληροφορία). Οι κάτοικοι όμως δρώντας ακτιβιστικά (και αρνούμενοι να αποδεχθούν μια επιπλέον επιβάρυνση που υποτίθεται ότι συμπεριλαμβάνεται στα ετήσια δημοτικά τέλη) συγκέντρωσαν τα κλαδέματα και έκλεισαν παρακείμενο δρόμο αναγκάζοντας τις υπηρεσίες καθαριότητας να δράσουν άμεσα απομακρύνοντάς τα. Και μάλιστα χωρίς να καταβάλουν κανένα επιπλέον κόστος.
  • Και σαν μια επιπλέον αναφορά στην αθλιότητα της ζωής μας λόγω των σκουπιδιών που δεν αντιμετωπίζονται (παρά μόνο σε επιλεγμένες περιοχές - κοντινές στα σπίτια αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων) παραθέτουμε φωτογραφίες του Συλλόγου Κυανής Ακτής Επανομής που έχουν αναρτηθεί στο facebook,  και αναδεικνύουν το διαχρονικό μέγεθος του προβλήματος.
Ακτιβιστής
0 σχόλια

Leave a Reply

Αλλαγή τηλεφώνου

Για λόγους ανωτέρας βίας έχουν αλλάξει τα τηλέφωνα στο οποία θα πρέπει να απευθύνεστε όσοι θέλετε να κλείσετε ραντεβού με τους γιατρούς που καλύπτουν μέσω της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας τους ανασφάλιστους, άνεργους και άπορους κατοίκους του Θερμαϊκού.

Τα νέα τηλέφωνα είναι: 6931720483 και 6936904853

Ζητούμε συγνώμη από τους φίλους μας αλλά θεωρείστε ότι ήταν αναπόφευκτη αυτή η δυσλειτουργία.

Υπογράψτε ΕΔΩ!

 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.