Your Page links

Ad

 
8/10/13

Ενημέρωση από την Κίνηση Πολιτών Επανομής για την λιμνοθάλασσα - Απουσία του Δημάρχου

Με μια πολύ σημαντική εκδήλωση, η Κίνησης Πολιτών Επανομής χθες έκανε από αυτό που όφειλε να πράξει ο Δήμος Θερμαϊκού πολύ νωρίτερα. Ενημέρωσε με μια άρτια, επιστημονικά συγκροτημένη και δημοκρατική εκδήλωση για τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν για την περιοχή  τα έργα που προβλέπονται να γίνουν στην λιμνοθάλασσα της Επανομής.

Εισηγήσεις έγινα από τον κ. Θεόδωρο Τζίνα, Βιολόγο μέλος της ΚΠΕ, την κ. Στέλλα Βαρελτζίδου, Βιολόγο και ειδική περιβαλλοντολόγο, τον κ. Φώτη Στάθη πολιτικό μηχανικό μέλος της ΚΠΕ και τον κ. Κώστα Λυκεσά μέλος της ΚΠΕ.


Με την επιστημονική τεκμηρίωση των εισηγήσεων καταδείχθηκε η προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκαν οι παρεμβάσεις στην λιμνοθάλασσα από τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς να έχουν καταφέρει να πείσουν τόσο για την αναγκαιότητα αλλά και για την σκοπιμότητα των έργων που σχεδιάζονται.

Πρόκειται για το έργο Accolaggoons πρόγραμμα LIFE των οποίων εταίροι είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης (βλέπε Περιφέρεια), ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία "Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος" και μια εταιράι "ΟΜΙΚΡΟΝ" ΕΠΕ.
Το έργο ύψους δαπάνης 1.639.770 ευρώ όπως καταδείχθηκε από τις εισηγήσεις είναι δυνατόν να επιφέρει βλάβες στο οικοσύστημα μεγαλύτερες από τις θετικές επιπτώσεις (;) που πιθανόν να έχει.

Μετά τις τοποθετήσεις πλήθους δημοτών της Επανομής αλλά της ευρύτερης περιοχής του Θερμαϊκού εγκρίθηκε ψήφισμα που συμπεριλάμβανε τις αντιρρήσεις των κατοίκων σε ένα έργο που εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον, ρισκάρει την ορθή ανάπτυξη του τόπου και γαι το οποίο δεν έχει γίνει (σκόπιμα ;;;) καμιά απολύτως ενημέρωση από τους υπευθύνους εμπλεκόμενους φορείς, όπως απαιτείται.

Αλγεινή εντύπωση  δημιούργησε στους παρισταμένους η επιδεικτική απουσία τόσο των φορέων υλοποίησης αλλά κυρίως του "ιδιοκτήτη" της περιοχής δήμου Θερμαϊκού. Ο δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής (παρών σε οποιαδήποτε ασήμαντη εκδήλωση με θορυβώδεις φωτογραφίες και δελτία τύπου) δεν έκρινε αναγκαίο να παραστεί στην χθεσινή διαδικασία ενημέρωσης. Ο δε "επιττετραμένος" του Πρόεδρος του Τοπικού της Επανομής αξίωσε και αμοιβή για την παραχώρηση της αίθουσας του Δημοτικού Θεάτρου, από την Κίνηση Πολιτών.
Ακόμα περισσότερο γκοτέσκ η κίνηση του αντιπρόεδρου τεχνικών έργων που ενώ δεν φρόντισε να κάνει καμιά ενέργεια ενημέρωσης όταν προσκλήθηκε, όπως και οι λοιποί της διοίκησης, ζήτησε να αναβληθεί η εκδήλωση για την συνδιοργανωθεί από κοινού με τον Δήμο.
Ένας Δήμος που  δεν ήταν γνώστης του έργου (δεν έχω ενημερωθεί δήλωνε ο Γιάννης Αλεξανδρής σε συνεδρίαση του ΔΣ) και όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Θανάσης Μπαλασάς είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για το συγκεκριμένο έργο.

Παραβρέθηκαν όπως προείπαμε πολλοί κάτοικοι του Δήμου Θερμαϊκού, καταθέτοντας τις απόψεις και τον προβληματισμό τους καθώς και οι κκ. Λίτσα Αμμανατίδου βουλετίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μαυρομάτης επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Θερμαϊκού και οι δημοτικοί σύμβουλοι Λάκης Οικονομίδης, Ιωσήφ Μισαλέμης και Θανάσης Μπαλασάς.

Συμπεριλαμβάνουμε στην ανάρτηση τις τοποθετήσεις των εισηγητών με βιντεάκια αλλά προσθέτουμε και τις τοποθετήσεις των κκ Κώστα Λυκεσά (που κρίνουμε ως ιδιαίτερα σημαντική η οποία συμπεριλαμβάνει και το ψήφισμα που εγκρίθηκε), της κ. Αμμανατίδου (με τις ενδιαφέρουσες πολικές προεκτάσεις που έθεσε) καθώς και του κ. Μπαλασά με τις αποκαλύψεις για το "κρυφτούλι" του Δημάρχου).







Η εισήγηση κ. Κώστα Λυκεσά και το ψήφισμα:



Η τοποθέτηση της βουλευτίνας κ. Λίτσας Αμμανατίδου



Η τοποθέτηση του κ. Θανάση Μπαλασά



Ακτιβιστής
0 σχόλια

Leave a Reply

Αλλαγή τηλεφώνου

Για λόγους ανωτέρας βίας έχουν αλλάξει τα τηλέφωνα στο οποία θα πρέπει να απευθύνεστε όσοι θέλετε να κλείσετε ραντεβού με τους γιατρούς που καλύπτουν μέσω της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας τους ανασφάλιστους, άνεργους και άπορους κατοίκους του Θερμαϊκού.

Τα νέα τηλέφωνα είναι: 6931720483 και 6936904853

Ζητούμε συγνώμη από τους φίλους μας αλλά θεωρείστε ότι ήταν αναπόφευκτη αυτή η δυσλειτουργία.

Υπογράψτε ΕΔΩ!

 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.