Your Page links

Ad

 
24/10/14

Ο ΟΑΣΘ αρνείται να εφαρμόσει την ΚΥΑ για δωρεάν μετακίνηση των μαθητών

Το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών τέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης μετά από ερώτηση που κατέθεσε η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα σχετικά με την μη εφαρμογή της ΚΥΑ για τη δωρεάν μεταφορά μαθητών.  Σύμφωνα με την ερώτηση το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών ταλαιπωρεί εδώ χρόνια γονείς και μαθητές με τις απαραίτητες συμβάσεις να μην υπογράφονται ποτέ στην ώρα τους και τους λεωφορειούχους να εκβιάζουν και να αποσύρουν τις προσφορές τους από τους διαγωνισμούς με τον ισχυρισμό ότι τα μαθητικά δρομολόγια είναι ασύμφορα για τους ίδιους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην τοποθέτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος με την ΡΙΖ.ΑΡ. ΕΝ Γιώργος Θεοδωρόπουλος, το αδιέξοδο με τις μεταφορές των μαθητών προκύπτει συν τοις άλλοις και από το πρόβλημα με τον "μαθηματικό τύπο" καθιστώντας την μεταφορά των μαθητών ισάξια με ζητήματα όπως η ασφαλτόστρωση δρόμων. Η κυβέρνηση,συνέχισε ο ίδιος σε ειρωνικό τόνο, θέλει η μεταφορά να γίνεται "είτε με γαϊδούρια είτε με το να βάζουν οι γονείς κάθε χρόνο το χέρι στην τσέπη".
Στο πλαίσιο της κυβερνητικής απραξίας ως προς το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών δεν εφαρμόζεται από την Περιφέρεια η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει ως πρώτο τρόπο μεταφοράς τις Δημόσιες συγκοινωνίες μεταξύ αυτών και του ΟΑΣΘ ο οποίος πρέπει να εκδόσει ειδικό μαθητικό δελτίο για την δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Μέχρι στιγμής ο ΟΑΣΘ δεν δείχνει πρόθυμος να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση με αποτέλεσμα οι μαθητές από περιοχές όπως τον Δήμο Θερμαϊκού, Χαλκηδόνας κ.α να αντιμετωπίζουν ακόμη πρόβλημα στις μετακινήσεις. Ο κ. Θεοδωρόπουλος κατέληξε ότι οι μαθητές που μετακινούνται με τον ΟΑΣΘ κόβουν κανονικά μειωμένο εισιτήριο με την ένδειξη του πάσο πληρώνοντας δηλαδή οι ίδιοι την μεταφορά τους. Σύμφωνα με υπολογισμούς, για μια οικογένεια με δύο παιδιά η μεταφορά μέσω ΟΑΣΘ υπολογίζεται στα 500 ευρώ το χρόνο.

Στην ερώτηση της ΡΙΖ.ΑΡ.ΕΝ απάντησε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Φ. Παππάς δηλώνοντας καταρχήν ότι η λύση που δόθηκε για τις μεταφορές πριν περίπου μία εβδομάδα είναι προσωρινή καθώς από 28 Φεβρουαρίου θα προκύψει ξανά πρόβλημα με τον νέο διεθνή διαγωνισμό και τους λεωφορειούχους και πρόσθεσε ότι ούτε οι τροπολογίες που έχουν γίνει θα λύσουν το πρόβλημα.
Σχετικά με την ΚΥΑ που αφορά την δωρεάν μεταφορά των μαθητών ο Φ. Παππάς τόνισε τα εξής: Η Περιφέρεια απευθύνθηκε από τον Ιούλιο του 2013 στον ΟΑΣΘ για την χορήγηση μαθητικών δελτίων και ζήτησε την τροποποίηση των δρομολογίων σύμφωνα με την ώρα προσέλευσης και αναχώρησης των μαθητών. Ο ΟΑΣΘ απάντησε τότε ότι δεν μπορεί να τροποποιήσει τα δρομολόγια.  Το Τμήμα δια βίου μάθησης της Διέθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας επανήλθε στο θέμα απευθυνόμενο εκ νέου στο ΟΑΣΘ και τον ΣΑΣΘ τον Δεκέμβριο του 2013 . Ο ΟΑΣΘ απάντησε ξανά ότι αδυνατεί να τροποποιήσει τα δρομολόγια και πρόσθεσε ότι τα οχήματα είναι ακατάλληλα για καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών.Η διοίκηση της Περιφέρειας ενημέρωσε και το Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα και τον Απρίλιο του 2014 ζήτησε άλλη μια φορά από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης την έκδοση ειδικού μαθητικού δελτίου για την δωρεάν μετακίνηση των μαθητών .
Ο ΟΑΣΘ στην απάντησή του άλλαξε την προηγούμενη τοποθέτησή του περί αδυναμίας κάλυψης των αναγκών μεταφοράς των μαθητών δηλώνοντας ότι τελικά αυτή μπορεί να γίνει υπό τους όρους  η κυβέρνηση να καταβάλει στην ώρα της την επιδότηση του οργανισμού και τα δεδουλευμένα και η Περιφέρεια να επισφραγίσει την προγραμματική συμφωνία που έχει γίνει με τον ΟΑΣΘ ορίζοντας συγκεκριμένη προθεσμία για την εξόφληση της αποζημιωσης κάθε μήνα.
Η Περιφέρεια δεν μπορεί, όπως τόνισε ο κ. Παππάς,  να ορίζει συγκεκριμένο χρόνο εξόφλησης της αποζημίωσης και έτσι ο ΟΑΣΘ δεν προχωρά στην έκδοση μαθητικού δελτίου. Επιπλέον πρόβλημα προκύπτει, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, και με την ίδια την ΚΥΑ σχετικά με την απόσταση σύμφωνα με την οποία δικαιούνται την έκδοση ειδικού μαθητικού δελτίου οι μαθητές. Η ΚΥΑ ορίζει συγκεκριμένα χιλιομετρική απόσταση πέραν της οποίας οι μαθητές δεν μπορούν να απολαύσουν το δικαίωμα αυτό.
http://www.alterthess.gr/content/o-oasth-arneitai-na-efarmosei-tin-kya-gia-dorean-metakinisi-ton-mathiton
0 σχόλια

Leave a Reply

Αλλαγή τηλεφώνου

Για λόγους ανωτέρας βίας έχουν αλλάξει τα τηλέφωνα στο οποία θα πρέπει να απευθύνεστε όσοι θέλετε να κλείσετε ραντεβού με τους γιατρούς που καλύπτουν μέσω της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας τους ανασφάλιστους, άνεργους και άπορους κατοίκους του Θερμαϊκού.

Τα νέα τηλέφωνα είναι: 6931720483 και 6936904853

Ζητούμε συγνώμη από τους φίλους μας αλλά θεωρείστε ότι ήταν αναπόφευκτη αυτή η δυσλειτουργία.

Υπογράψτε ΕΔΩ!

 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.