Η ΡΙΨΗ ΔΑΚΡΥΓΟΝΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΝΑΥΤΙΑ, ΕΜΕΤΟΥΣ, ΣΠΑΣΜΟΥΣ, ΒΛΑΒΗ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ
Θετική απόφαση-σοκ σε βάρος της Τουρκίας για ρίψη δακρυγόνων εξέδοσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή Δικαστήριο του Στρασβούργου, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, είναι ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Συμμετέχουν σ' αυτό 47 ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Ε.Δ.) εξετάζει, υπό ορισμένους όρους, προσφυγές ατόμων που παραπονούνται για παραβιάσεις δικαιωμάτων που διασφαλίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι οποίες διαπράχθηκαν από τα κράτη- μέλη . Η Σύμβαση αυτή είναι μία διεθνής συνθήκη με την οποία τα Κράτη που προσεχώρησαν σ' αυτήν ανέλαβαν την υποχρέωση να σέβονται ορισμένα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Αυτή η απόφαση του ΕΔΑΔ αποκτά πολύ γενικότερη αξία, που υπερβαίνει την Τουρκία και αφορά όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, στην οποία η χρήση χημικών ουσιων για την καταστολή λαϊκών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας έχει γίνει καθημερινός κανόνας και εφιάλτης.
Συγκεκριμένα, η ρίψη δακρυγόνων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών συνιστά παραβίαση ανθρωπίνου δικαιώματος, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ειδικότερα, όπως απεφάνθη το Δικαστήριο κατά την εκδίκαση προσφυγής του εκπαιδευτικού Αλί Γκιουνές σε βάρος της Τουρκίας, η ρίψη δακρυγόνων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και ιδιαίτερα εναντίον μεμονωμένων προσώπων, συνιστά παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο απαγορεύεται η πάσης φύσεως κακομεταχείριση.
Ο 44χρονος σήμερα εκπαιδευτικός Αλί Γκιουνές είχε δεχθεί κατά πρόσωπο δακρυγόνο από την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε ειρηνική διαδήλωση κατά της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2004 στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία του όπου βαστάζεται από δύο αστυνομικούς κι ένας τρίτος τον «ψεκάζει» με το χημικό στο πρόσωπο, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Σαμπάχ», διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της τουρκικής αστυνομίας ότι ο Γκιουνές και άλλοι διαδηλωτές είχαν επιτεθεί με ξύλα και πέτρες κατά των αστυνομικών. Παρά τις επανειλημμένες προσφυγές του στην τουρκική δικαιοσύνη, ουδεμία έρευνα για τον εντοπισμό του αστυνομικού που τον είχε ψεκάσει με χημικό έγινε και ο ίδιος δεν βρήκε το δίκιο του. Ό,τι συμβαίνει δηλαδή και στη χώρα μας σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Το Δικαστήριο, σήμερα, ωστόσο, καταδίκασε την Τουρκία, για παραβίαση των άρθρων της Σύμβασης που απαγορεύουν την κακομεταχείριση ανθρώπων και τα βασανιστήρια και την υποχρέωσε να καταβάλλει 10.000 ευρώ στον παθόντα και να πληρώσει και 1.500 ευρώ για δικαστικές δαπάνες.
Στο σκεπτικό της απόφασης του το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι η χρήση δακρυγόνων εναντίον ανθρώπων προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή, ναυτία, εμετούς, σπασμούς στο στήθος και σε ισχυρές δόσεις μπορεί να προκαλέσει, βλάβη στους πνεύμονες και εσωτερική αιμορραγία και ως εκ τούτου συνιστά διακριτή πράξη κακομεταχείρισης και βασανισμού.
Το Δικαστήριο επισημαίνει ακόμη ότι, παρόλο που τα δακρυγόνα δεν συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των χημικών όπλων, για τα οποία απαγορεύθηκε η παραγωγή, αποθήκευση και χρήση τους, με την Διεθνή Σύμβαση του 1993, εντούτοις η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει ιδιαίτερα τονίσει ότι, η χρήση δακρυγόνων σε κλειστούς χώρους αποτελεί μια δυνητικά επικίνδυνη ενέργεια.
Με την απόφαση του το Δικαστήριο συμπεραίνει ότι, ο αδικαιολόγητος ψεκασμός διαδηλωτή (εν προκειμένω του Αλί Γκιουνές), έχει σκοπό να προκαλέσει έντονο σωματικό και ψυχικό πόνο.
Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Δικαστηρίου για το 2011, οι περισσότερες αποφάσεις αφορούσαν : την Τουρκία (174), τη Ρωσία (133), την Ουκρανία (105), την Ελλάδα (73), την Πολωνία (71), τη Ρουμανία (68), και τη Βουλγαρία (62). Οι αποφάσεις για τις 7 αυτές χώρες, αντιπροσωπεύουν περίπου το 59% του συνόλου των υποθέσεων που εχουν φτάσει στο ΕΔΑΔ!
Τρίτη 10 Απριλίου