Your Page links

Ad

 
2/4/12

Φοβούνται τις ελληνικές κάλπες

ΕΕ και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν για τη δυνατότητα υλοποίησης του Μνημονίου

Ενώ η προεκλογική μάχη έχει ήδη αρχίσει και τα κόμματα βάζουν σε εφαρμογή τις επικοινωνιακές ψηφοθηρικές στρατηγικές τους, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών αντιμετωπίζει με πρωτοφανή “απάθεια” τις επικείμενες εκλογές, εκτιμώντας ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα δεν πρόκειται να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στην οικονομική κατάσταση και στην καθημερινή ζωή. Εκείνοι που ανησυχούν περισσότερο για την έκβαση της αναμέτρησης είναι η τρόικα, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και οι κυβερνήσεις των ισχυρών της ΕΕ.

Φοβούνται ότι δεν θα προκύψει κυβέρνηση συμπαγούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ικανή να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, τηρώντας μάλιστα τα χρονοδιαγράμματα των μέτρων του Μνημονίου.
Οι δημοσκοπήσεις “ρίχνουν λάδι στη φωτιά” αυτών των ανησυχιών, καθώς όλες δείχνουν ότι αυτοδυναμία δεν πρόκειται να υπάρξει, τα δύο κόμματα εξουσίας θα συγκεντρώσουν χαμηλά ποσοστά, η νέα Βουλή είναι τουλάχιστον επτακομματική, ενώ οι αντιμνημονιακές δυνάμεις και η Αριστερά θα έχουν μεγάλη δύναμη – σε ψήφους και έδρες.
Στις Βρυξέλλες βλέπουν ως πιθανότερο μετεκλογικό σενάριο μιά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία θα επιβληθεί εκ των πραγμάτων, παρά τις εναμενόμενες έντονες αντιδράσεις στους κόλπους και των δύο κομμάτων. Εκτιμούν όμως ότι αυτό το σχήμα αφ' ενός θα έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα και αφ' ετέρου δεν θα διαθέτει επαρκή πολιτική και λαϊκή υποστήριξη για να προχωρήσει σε αποφασιστικές κινήσεις (πρόσθετες περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα, συμπίεση αμοιβών στον ιδιωτικό, αποκρατικοποιήσεις κλπ).

Υπάρχει επιπλέον φόβος ότι μία συνεργασία των δύο κομμάτων θα προκαλούσε νέες αποσκιρτήσεις στελεχών τους και διαρροές φηφοφόρων, που θα επέτειναν τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων, καθιστώντα ακόμη πιό δυσχερή την επίτευξη πλειοψηφιών σε επόμενες εκλογές.

Το Διευθυντήριο της ΕΕ βλέπει ως λύση διεξόδου τη συνεννόηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για το σχηματισμό νέα “μεταβατικής” κυβέρνησης υπό τον Λ. Παπαδήμο, η οποία ενδεχομένως θα εξασφάλιζε και την “ανοχή” πολιτικών σχηματισμών που δεν θα μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.
Ομως ο νυν πρωθυπουργός φέρεται να έχει διαμηνύσει ήδη ότι δεν θεωρεί σκόπιμη την παραμονή του, καθώς εκτιμά ότι τις σημαντικές αποφάσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση του Μνημονίου, πρέπει να τις λάβει μία πολιτική κυβέρνηση με λαϊκή νομιμοποίηση.

Εν πάση περιπτώσει, για τους ιθύνοντες των Βρυξελλών και για πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το πρώτο ζητούμενο είναι να αποφευχθεί η διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού που προδιαγράφεται στις δημοασκοπήσεις - δηλαδή η σημαντική αποδυνάμωση των κομμάτων εξουσίας, η μεγάλη άνοδος της αριστεράς και ο πολυκερματισμός της κοινοβουλευτικής δύναμης.
Οπως αναφέρουν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, μίνιμουμ στόχος πρέπει να είναι η συγκέντρωση συνολικού ποσοστού περίπου 49% από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ώστε στη νέα Βουλή να διαθέτουν αθροιστικά 180 έδρες, δηλαδή την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία για την έγκριση πολύ κρίσιμων νομοθετημάτων.
0 σχόλια

Leave a Reply

Αλλαγή τηλεφώνου

Για λόγους ανωτέρας βίας έχουν αλλάξει τα τηλέφωνα στο οποία θα πρέπει να απευθύνεστε όσοι θέλετε να κλείσετε ραντεβού με τους γιατρούς που καλύπτουν μέσω της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας τους ανασφάλιστους, άνεργους και άπορους κατοίκους του Θερμαϊκού.

Τα νέα τηλέφωνα είναι: 6931720483 και 6936904853

Ζητούμε συγνώμη από τους φίλους μας αλλά θεωρείστε ότι ήταν αναπόφευκτη αυτή η δυσλειτουργία.

Υπογράψτε ΕΔΩ!

 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.