Your Page links

Ad

 
22/6/14

Κείμενο προβληματισμού της Πρωτοβουλίας

Το κείμενο που ακολουθεί κατατέθηκε στην συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης και θα αποτελέσει τον πυρήνα για αποφάσεις που θα ληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη (στη Γενική Συνέλευση). Το δημοσιεύουμε για να λάβουν γνώση όσα από τα μέλη και φίλους δεν παραβρέθηκαν, προκειμένου να προσθέσουν προτάσεις τους την προσεχή Τετάρτη 25 Ιουνίου (στις 8 μμ)

Ιστορική ανασκόπηση - σημερινή κατάσταση.

Ερωτήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά, προκειμένου να κάνουμε το αναγκαίο restart στην λειτουργία μας ως Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού είναι:
Τι ακριβώς είμαστε; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μας; Ποια είναι η λειτουργία μας και που αποσκοπεί;
Είμαστε μια κίνηση πολιτών με έδρα τον Θερμαϊκό. Με  πολιτική παρακαταθήκη την διακήρυξη αρχών και στόχων μας. Με μια τεράστια προίκα δράσεων και δραστηριοτήτων στην πορεία των σχεδόν τριών χρόνων ζωής μας, αλλά και ένα γνωστό brandname που μας έχει καθιερώσει ως την πιο σημαντική συλλογικότητα πολιτών στον Θερμαϊκό. Μιας συλλογικότητας ενεργών πολιτών που "μοίρασε" μέλη της σε μια σειρά κινηματικών και αυτοδιοικητικών που ακολούθησαν και δίνουν μια ιδιαίτερα αισιόδοξη προοπτική στα κινηματικά και αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά του τόπου. Αποτελέσαμε (είτε αναγνωριστεί είτε όχι) την μήτρα από όπου ξεπήδησαν σχήματα και ομάδες (οι περισσότερες με αγνές προθέσεις) που δημιουργούν αγωνιστικό πλούτο για τον τόπο μας.

Ιστορικά θα μπορούσαμε να αυτοχαρακτηριστούμε ως οργάνωση με κινηματικά (πολιτικά) χαρακτηριστικά στοιχεία ανατροπής αλλά και ως ένωση ενεργών πολιτών που στόχευε στην ανάπτυξη δεσμών αντίστασης και αλληλεγγύης στην λαίλαπα των Ολετήρων που λυμαίνονται την χώρα και εξαθλιώνουν τους πολίτες της.

Τα πρώτα (κινηματικές δράσεις) σταμάτησαν γύρω στα τέλη του '12 και η ατόνηση συνέπεσε χρονικά με την ύφεση του κινήματος των πλατιών (που ουσιαστικά απόρροιά του είμασταν κι εμείς). Μέχρι τότε είχαμε την εξωστρεφή και κινηματική μας δράση χωρίς όμως να μπορέσουμε εσωτερικά να αναπτύξουμε ή να συγκροτήσουμε πολιτικές συνειδήσεις.
Τα δεύτερα (δράσεις συλλογικότητας) διήρκεσαν περισσότερο, αλλά όλα έδειξαν ότι μετά το χτύπημα (με αστυνομική καταστολή) των "διαθέσεων χωρίς μεσάζοντες" κινδυνεύουμε να χάσουμε μια σημαντική κατεύθυνση αυτού του ρόλου μας.

Το έλλειμμα που πάντα είχαμε ως Πρωτοβουλία (για διαφόρους λόγους που ίσως θα μπορούσαμε να εξετάσουμε)  και αποδεικνύεται σημαντικό ήταν η αποφυγή συστηματικής και μεθοδικής προσέγγισής μας στα τοπικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία του Θερμαϊκού. Εκεί είχαμε μικρή ως ελάχιστη παρέμβαση. Δικαιολογίες μπορούν να αναφερθούν αλλά δεν ανατρέπουν το γεγονός που συνετέλεσε εν μέρει και στην αποθάρρυνση πολιτών να αρθρώσουν την Πρωτοβουλία και τις δράσεις της.
Η ύπαρξη πλέον της Συμπολιτείας και της αλλαγής της δημοτικής αρχής  δεν είναι παράγοντες που πρέπει να μας αποτρέψουν από την πλήρωση αυτού του κενού, εφόσον συμφωνήσουμε ότι υφίσταται. Αντίθετα θα πρέπει να μας σπρώξει  να προβάλλουμε θέματα, να διεκδικήσουμε ζητήματα και να δημιουργήσουμε ατζέντα που θα συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή απάντηση στον ορυμαγδό των πουλημένων πολιτικών και πολιτικών που μας απειλεί, στην αποτελεσματικότερη άμυνα της τοπικής κοινωνίας αλλά και στην πλαισίωση της Πρωτοβουλίας από νέους φίλους και συναγωνιστές.

Ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν μπορεί να είναι:
  • ΤΑΙΠΕΔ, ξεπούλημα δημοτικής γης, δημόσιας περιουσίας (κάμπινγκ, τσαΐρια κλπ)
  • ΝΕΡΟ, ξεπούλημα ΕΥΑΘ αλλά κυρίως η επάρκεια και η ποιότητα υδροδότησης του Θερμαϊκού
  • Αξιοποίηση (πριν παραχωρηθούν κι αυτά) των εγκαταλελειμμένων κτιριακών υποδομών στο Θερμαϊκό (καταγραφή - αξιολόγηση - προτάσεις).
  • Παρέμβαση σε θέματα που θα ευνοούν την (κοινωνική και όχι μόνο) επιχειρηματικότητα στην περιοχή και στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
  • Ανάπτυξη δομών αλληλεγγύης και προστασίας (πχ. ΚΙΘ)
  • Ενημέρωση για συνεταιριστικές μορφές οργάνωσης.
  • Αναζήτηση τρόπων στησίματος τράπεζας χρόνου, ανταλλακτικού νομίσματος, συνεταιριστικού παντοπωλείου, ΚΥΝΣΕΠ (;) ...
Υπήρξε κατά καιρούς μια γκρίνια ότι αναλωθήκαμε σε πολλές δραστηριότητες και γι' αυτό ίσως δεν είχαμε τα αποτελέσματα που επιθυμούσαμε. Δεν πιστεύουμε ότι η πολυμέρεια δημιουργεί υποχρεωτικά δυσλειτουργία. Ίσως κόπωση των στελεχών. Και αυτό έχει να κάνει με το οργανωτικό πλάνο, τις διαθεσιμότητες, τον προσφερόμενο χρόνο και τον επιδιωκόμενο στόχο.
Είναι δυνατόν να υπάρξουν πολύπλευρες δραστηριότητες (κυρίως στον πολιτισμό και στην αλληλεγγύη) με παράλληλη αξιοποίηση - χρήση του Στεκιού της Πρωτοβουλίας, ώστε να μετατραπεί σε ζωντανό κύτταρο της ζωής στον Θερμαϊκό.
Τέτοιες μπορεί να είναι:
  • Κοινωνικό φροντιστήριο
  • Μαθήματα (ξένης γλώσσας, υπολογιστών, φωτογραφίας, εικαστικών κ.ά.)
  • Ανάπτυξη του ΚΙΘερμαϊκού
  • Ανάπτυξη της λειτουργίας της ομάδας γυναικών της Πρωτοβουλίας
  • Εξέταση της πιθανότητας ίδρυσης κοινωνικού παντοπωλείου ή συνεταιριστικής επιχείρησης
  • Λειτουργία συλλογικής κουζίνας ή κοινωνικής εστίασης μια φορά την εβδομάδα (ή ...) σε συνδυασμό ή μη με την Κινηματογραφική λέσχη.
  • Δημιουργία κύκλου διαλέξεων με πρόσκληση ειδικών για θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος πχ κατασχέσεις, ΤΑΪΠΕΔ, Υγεία, Καταναλωτισμός, Δομές πρόνοιας, κοινωνικός αποκλεισμός κλπ
Έχουμε όμως και εκκρεμότητες και πρακτικές υποχρεώσεις πέρα από σχεδιασμούς που πρέπει  άμεσα να αντιμετωπίσουμε:

  • Εξέταση - γνωστοποίηση των οικονομικών μας
  • τακτοποίηση του υπογείου. Διάθεση του ρουχισμού, πριν προκύψουν προβλήματα
  • Έναρξη λειτουργίας καλοκαιρινού ωραρίου
  • Διαθεσιμότητες για έρευνα και εισηγήσεις για θέματα που θα αποφασίσουμε να προωθήσουμε.
0 σχόλια

Leave a Reply

Αλλαγή τηλεφώνου

Για λόγους ανωτέρας βίας έχουν αλλάξει τα τηλέφωνα στο οποία θα πρέπει να απευθύνεστε όσοι θέλετε να κλείσετε ραντεβού με τους γιατρούς που καλύπτουν μέσω της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας τους ανασφάλιστους, άνεργους και άπορους κατοίκους του Θερμαϊκού.

Τα νέα τηλέφωνα είναι: 6931720483 και 6936904853

Ζητούμε συγνώμη από τους φίλους μας αλλά θεωρείστε ότι ήταν αναπόφευκτη αυτή η δυσλειτουργία.

Υπογράψτε ΕΔΩ!

 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.