ΣΕ ΥΦΕΣΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2013!
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ (ΑΓΓΛΙΚΑ) ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣΣήμερα (16/3/2012) έγινε η παρουσίαση της έκθεσης της Κομισιόν για το 2ο πρόγραμμα στήριξης. Ο Ματίας Μορς, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, δήλωσε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας έχει «ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει», συμπληρώνοντας ότι οι βασικοί στόχοι παραμένουν ίδιοι με το πρώτο πρόγραμμα και επικεντρώνονται στη περαιτέρω περικοπή δημοσίων δαπανών, τη σύνθλιψη των μισθών και των ημερομισθίων και την υποτιθέμενη διαμόρφωση του πλαισίου για να επανέλθει κάποτε η (ούτως ή άλλως) αναιμική ανάπτυξη.
Την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ομιλεί για ανάπτυξη, επιβεβαιώνει ότι και το 2013 η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση (!) και ότι η ανεπαίσθητη ανάπτυξη παραπέμπεται τώρα στο 2014. Ο Γερμανός αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται «δυστυχώς» για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση και το 2012 θα παραμείνει σε ύφεση. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως η μείωση του ελλείμματος δεν ήταν εντυπωσιακή εξαιτίας της ύφεσης, όμως αναγνώρισε (!) πως η κυβέρνηση έλαβε μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας ύψους 8,4% του ΑΕΠ.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ Η ΣΥΝΘΛΙΨΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ!
Αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα αναφέρθηκε στην ανάγκη για μείωση των μισθών κάτι που χαρακτήρισε ως προτεραιότητα. Στη συνέχεια, προχώρησε στο εκβιασμό δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι πολίτες ξέρουν πως οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα και ότι δεν μπορούν να μεταθέσουμε τις αποφάσεις για το μέλλον». Όσον αφορά στις καταστροφικές συνέπειες αυτών των πολιτικών επιλογών στην εγχώρια κατανάλωση, ο Μορς δήλωσε κυνικά ότι αυτός είναι μονόδρομος. Ερωτηθείς γιατί η τρόικα δίνει προτεραιότητα στην μείωση των μισθών ο Μορς επανέλαβε πως υπάρχει ανάγκη για αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση του «επιχειρηματικού κλίματος», ενώ συμπλήρωσε, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει το ζήτημα, ότι η κυβέρνηση δεν απελευθέρωσε συγκεκριμένα «κλειστά επαγγέλματα».
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ 50 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!
Ο Μορς τόνισε πως οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν υποχωρήσει κατά 30% και ότι οι χορηγήσεις προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Όπως είπε το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) άφησε τρύπες στους ισολογισμούς των τραπεζών που πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν. «Στόχος μας είναι να βρούμε τον τρόπο να κεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες με τη συμμετοχή και των ιδιωτών μετόχων χωρίς να τις κρατικοποιήσουμε. Έχουμε προβλέψει 50 δισ. ευρώ», τόνισε!
ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Αναφερόμενος στους βασικούς κίνδυνους του νέου προγράμματος είπε πως σχετίζονται με την εφαρμογή του και με τις πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα, προσθέτοντας πάντως πως τα δύο «μεγάλα» πολιτικά κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχουν δεσμευθεί για την υλοποίηση του προγράμματος. Ερωτηθείς για το εάν συμμερίζεται την άποψη του Πωλ Τόμσεν ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος για αύξηση των φορολογικών βαρών στην Ελλάδα δήλωσε πως «υπάρχει συμφωνία στην τρόικα για κάλυψη των δημοσιονομικών κενών μέσω περικοπών δαπανών».
Αρνητικά, αν και κομψά, απάντησε στο εάν η Ελλάδα θα βγει για δανεισμό στις αγορές το 2015. Ο Μορς είπε πως τότε το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους θα είναι τότε στα χέρια του δημόσιου τομέα. «Πολλά μπορούν να συμβούν έως το 2015. Δεν θα είναι εύκολο να βγει η χώρα στις αγορές, αλλά δεν θέλω προχωρήσω σε πρόβλεψη για το θέμα», σημείωσε. Ο Μορς απεκάλυψε πως η πρώτη δόση του νέου μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας ύψους 5,9 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τη Δευτέρα (19/3/2012).
ΕΚΤ: ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΔΩΡΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ 15-20 ΔΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στο μεταξύ, πρόσθετη ρευστότητα 15 έως 20 δισ. ευρώ για την εγχώρια τραπεζική αγορά προκύπτει από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τις τιμές των τίτλων που έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις (ενέχυρα) τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την άντληση ρευστότητας των τραπεζών, χωρίς, όμως ανάλογο αντίκρισμα στην οικονομία.
Η κίνηση αυτή θεωρείται «θετικό μήνυμα» της ΕΚΤ προς τις αγορές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του PSI και την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης. Έρχεται μάλιστα σε μια στιγμή που η αγορά κυριολεκτικά βρίσκεται σε ασφυξία -και οι τράπεζες μετά το PSI+ βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση - και αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στα προβλήματα ρευστότητάς τους.
Η άνοδος των αποτιμήσεων αφορά κυρίως τους τίτλους που έχουν λάβει οι τράπεζες στο πλαίσιο των πακέτων στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους.
Τα κεφάλαια που χορηγούνται από την ΕΚΤ ως δάνεια στο εγχώριο τραπεζικό κλάδο εξαρτώνται από την τιμή που θεωρεί ως «δίκαιη» το Eυρωσύστημα και πρέπει να σημειώσουμε ότι δίνονται με το χαριστικό επιτόκιο 1%, τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο ληστεύεται και δεν μπορεί να βγει στις αγορές!
Επί της εμπορικής αξίας των εγγυήσεων που είναι κατατεθειμένες στην Ευρωτράπεζα, επιβάλλεται «κούρεμα», για να προκύψει το ποσό που μπορεί να δοθεί ως δάνειο.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ άνοιξε εκ νέου τη στρόφιγγα προς τις ελληνικές τράπεζες, μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση τους PSI, όταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως η κεντρική ευρωτράπεζα αποφάσισε να ξαναρχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα.