ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΣΤΟΠ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ!
Η Ολομέλεια, η οποία συγκροτήθηκε από 30 δικαστές, γνωμοδότησε ότι οι διατάξεις για τις μειώσεις των συντάξεων και την περικοπή των δώρων προσκρούουν στα άρθρα 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος. Με άλλα λόγια, προσκρούουν στη συνταγματική υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και στην προστασία της εργασίας.
Αντισυνταγματικές κρίθηκαν σχεδόν ομόφωνα από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες επέρχονται νέες μειώσεις στις συντάξεις, της τάξεως του 5% έως 10%, ενώ με την είσοδο του νέου έτους αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης κατά δύο έτη στα 67 και καταργούνται για τους συνταξιούχους τα επιδόματα (δώρα) Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα θερινής άδειας.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν το σχέδιο νόμου, μη συμβατό με τις συνταγματικές επιταγές, γεγονος που αποτελεί κόλαφο για την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι τα προβλήματα για τα εκατομμύρια των συνταξιούχων έχουν λυθεί. Ο αγώνας του εργατικού λαϊκού κινήματος για την συνολική βελτίωση και προστασία της ζωής των απομάχων της εργασίας πρέπει να ενταθεί
και, πρώτα απ' όλα, να είναι αναγκαίο να αποκρουσθούν οι νέες απόπειρες
της κυβέρνησης για βάρβαρες περικοπές, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα
επανέλθουν σύντομα.
Όσον αφορά στο Ελεγκιτικό Συνέδριο, μετά και την εισήγηση του συμβούλου Αντώνη Κατσαρόλη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων τροπολογιών, η Ολομέλεια έκρινε ότι η, για πέμπτη συνεχόμενη φορά, μείωση των συντάξεων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων.
Ειδικότερα, ομόφωνα οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή των επιδομάτων (δώρων) Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα θερινής αδείας από το νέο έτος και μετά.
Αντισυνταγματική
κρίθηκε παράλληλα, με ισχυρή πλειοψηφία από τους δικαστές και η μείωση
των συντάξεων, καθώς φρονούν ότι αντιμετωπίζει προβλήματα
αναλογικότητας, δεν χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια και γίνεται κατά άνισο
τρόπο και χωρίς ορθή κλιμάκωση.
Την ίδια θέση περί αντισυνταγματικότητας διατύπωσαν οι σύμβουλοι και για την αύξηση από 1/1/2013 της ηλικίας όσων δικαιούνται το ΕΚΑΣ από το 60ό έτος που είναι σήμερα στο 65ό έτος.
Συνταγματική κρίθηκε κατά πλειοψηφία η περικοπή των συντάξεων των άγαμων διαζευγμένων και θυγατέρων θανόντων συνταξιούχων που σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ανώτατη μηνιαία σύνταξή τους θα ανέρχεται πλέον στα 720 ευρώ και εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 8.640 ευρώ.
Για το θέμα αυτό της περικοπής των συντάξεων των άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων
υποστηρίχθηκε από ορισμένους δικαστές ότι η μείωση αυτή είναι
αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του
Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ενώ αντίθετα η πλειοψηφία των συμβούλων τάχθηκε υπέρ
της συνταγματικότητας και νομιμότητας της σχετικής ρύθμισης.
Αντίθετα, νόμιμες κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ε.Σ. οι ρυθμίσεις που αφορούν τα συνταξιοδοτικά θέματα των βουλευτών.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, επιχειρώντας να υποβαθμίσουν τη σημασία της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχολίαζαν ότι η απόφαση αφενός δεν είναι δεσμευτική και αφετέρου δεν γίνεται λόγος σε αυτήν για αντισυνταγματικότητα.